Máte rádi hovězí maso, houby a houbařská sezóna je v plném proudu? Pak recept na hovězí na houbách je přesně pro vás. Udělejte si vynikající nedělní oběd.
Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na hovězí na houbách
- 750 g zadního hovězího masa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 – 3 hrsti sušených hub
- 400 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce zakysané smetany
Jak na to
Hovězí maso si naporcujeme na plátky o tloušťce cca 1 cm. Konce masa nařízneme, aby se při prudkém opékání nezkroutilo, obě strany osolíme a opepříme.
V širším hrnci rozehřejeme olej a necháme na drobno nakrájenou cibulku zesklovatět. K ní přidáme rozmačkané stroužky česneku, a jakmile se rozvoní, přidáme plátky masa, které zprudka opečeme. Následně přidáme sušené, případně čerstvé houby, podlijeme cca 1/3 připraveného vývaru a přidáme drcený kmín. Za průběžného podlívání a přidání zbývajícího vývaru dusíme hovězí maso doměkka, cca 60 – 80 minut.
Pokud je potřeba a chceme omáčku zahustit, připravíme si jíšku. 2 lžíce másla, které když začne pěnit, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání osmahneme tmavší jíšku. Vmícháme ji do houbové omáčky, nakonec přidáme 2 lžíce zakysané smetany a prohřejeme.
Hovězí na houbách můžeme podávat s rýží, nebo i houskovým knedlíkem.