Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky nejen skvěle chutná, ale v zimě dobře zahřeje, zasytí a v případě potřeby také postaví člověka na nohy. Skvělý recept.


Potřebný čas: 2 hodiny, 30 minut
Počet porcí: 12 (ingredience pro hrnec o objemu 5 l)


Ingredience na kuřecí vývar

Kuřecí vývar

  • 750 g kuřecích kostí + 1 kuřecí čtvrtku
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 menšího celeru
  • kousek pórku
  • 1 cibule
  • sůl
  • 3 lžíce nasekané plocholisté petržele

Domácí nudle (cca 2 – 3 dávky)

  • 1 vejce
  • 150 – 200 g hrubé mouky (dle velikosti vejce)

Játrové knedlíčky

  • 100 g drůbežích jater
  • 1 žloutek
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 špetka majoránky
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • strouhanka podle potřeby, cca 1 lžíce

Jak na to

Začneme domácími nudlemi. Na vál nasypeme mouku, uděláme důlek a do něj rozklepněte vejce. Za pomocí např. druhého konce vidličky postupně promícháme, aby vzniklo těsto, které ještě dopracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na 2 části a vyválíme na cca 1 mm silné placky (nejprve vyválíme jednu, nakrájíme nudle a pak vyválíme druhou). Tyto pláty postupně nakrájíme nožem nebo rádýlkem na tenké nudle. Téměř hotové domácí nudle položíme na utěrku uschnout.

Začneme dělat na polévce. Větší hrnec naplníme vodou, osolíme, přidáme kuřecí maso ingredience a dáme vařit na mírnější plamen. Když začne voda vařit, stáhněte plamen na minimum, aby polévka jen probublávala, a vaříme cca 2 hodiny. Průběžně z jejího povrchu pravidelně lžící sbíráme pěnu, aby nám polévka zůstala hezky čirá.

Zatím co se vaří polévka, připravíme si játrové knedlíčky. Kuřecí játra si nameleme najemno, případně nasekáme, nebo naškrábeme, přidáme žloutek, sůl, čerstvě mletý pepř a podle chuti 1 – 2 stroužky prolisovaného česneku a špetku majoránky. Vše dohromady promícháme do hustější konzistence a v případě potřeby si pomůžeme trochou strouhanky.

Kuřecí kosti a maso z vývaru vytáhneme a přidáme očištěnou mrkev, petržel, celeru, pórek a opláchnutou cibuli i se slupkou. Vše vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny. Pak zeleninu vytáhneme a dle libosti nakrájíme na malé kousky (kolečka, kostičky,…). Z cibule odstraníme slupku a můžeme ji vrátit po scezení vývaru zpět.

Samotný kuřecí vývar scedíme, dáme zpět nakrájenou zeleninu a obrané kuřecí maso a přivedeme k varu. Do vařící polévky zavaříme játrové knedlíčky, které buď vytvarujeme dokulata nebo lžičkou přidáváme kousky. Hned po knedlíčcích vložíme 2 – 4 hrsti připravených domácích nudlí, povaříme cca 4 minuty a můžeme podávat.

Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *