Není co řešit, prostě ořechová bábovka vylepšená pár ingrediencemi navíc a politá sirupem. Na 100% se vám podle tohoto vyzkoušeného receptu povede.
Potřebný čas:90 minut
Počet porcí: –
Ingredience na ořechovou bábovku
- 200 g másla
- 220 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 velká vejce
- nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- 200 g nasekaných mletých ořechů (jeden druh nebo mix)
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky drceného anýzu
- 120 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 špetka soli
- kousek másla na vymazání bábovkové formy
- hrubá mouka na vysypání
- 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- 4 lžíce tekutého medu
Jak na to
Ve větší míse prošleháme změklé máslo s oběma cukry do pěny. Poté přidáme žloutky, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče, ořechy, skořici, anýz a nakonec vmícháme prosetou mouku promíchanou s práškem do pečiva.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a přidáme k ořechové směsi. Lehce promícháme.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Hotové těsto nalijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na 50 – 60 minut. Jakmile je ořechová bábovka upečená, vytáhneme ji a necháme zcela vychladnout.
Sirup si připravíme tak, že na nízkém plameni na pánvi smícháme med s pomerančovou šťávou a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Mašlovačkou potřeme nebo potřísníme celou bábovku tímto sirupem a můžeme podávat.