Další klasikou mezi vánočním cukrovím jsou pařížské rohlíčky, které už jen pohledem vybízí k nekončícímu mlsání. Vyzkoušejte na Vánoce tento skvělý recept.
Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: –
Ingredience receptu
Těsto na pařížské rohlíčky
- 300 g cukru krupice
- 4 vejce
- 200 g mletých ořechů
- 2 lžíce hrubé mouky
Krém
- 4 žloutky
- 1 vejce
- 3 lžíce krystalového cukru
- 3 lžíce dobrého kakaa
- 250 g másla
- 150 g cukru krupice
Poleva
- 100 g čokolády na vaření nebo jiné, kvalitní, čokolády
- 80 g ztuženého 100 % tuku
Jak na to
Oddělíme si 4 bílky (zbylé žloutky dáme stranou na krém), které ušleháme nejlépe v nerezové míse. Přidáme cukr a dál šleháme nad párou. Až je hotový sníh horký, dáme stranou a vmícháme ořechy a prosítou mouku.
Připravenou zchládlou hmotu dáme do zdobičky a na pečící papír tvarujeme rohlíčky.
Rohlíčky z těsta pečeme nebo spíše sušíme v mírně vyhřáté troubě asi na 100 °C cca 10 – 15 minut dorůžova.
Hotové rohlíčky ihned sundáme z plechu a vychladlé ozdobíme krémem, který připravíme tak, že 4 žloutky a 1 celé vejce, krystalový cukr a kakao šleháme nad párou – opět nejlépe v nerezové míse. Nakonec vmícháme máslo a cukr krupici.
Rohlíčky ozdobené krémem dáme do chladu. Potom je namáčíme, resp. krém, v čokoládové polevě, kterou si připravíme rozpuštěním čokolády s tukem nad parou. Jak udělat dobrou čokoládovou polevu se dozvíte zde.