Vynikající pečená hovězí kližka s fazolovými lusky podávaná například s bramborovou kaší nebo gratinovanými brambory vám bude chutnat.
Potřebný čas: 3 – 3,5 hodiny
Počet porcí: 3
Ingredience receptu
Pečená hovězí kližka
- 600 g hovězí kližky
- 2 – 3 lžíce olivového oleje
- 1 palička česneku
- několik lístku čerstvého nebo sušeného libečku
- 1 plátek másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Zelené fazolové lusky
- 3 – 4 hrsti zelených fazolových lusků (nejlépe čerstvé)
- 3 – 4 lžíce rajčatového pyré
- 1 hrstka nasekané petrželky
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Jak na to
Hovězí kližku omyjeme a důkladně osušíme papírovými utěrkami, poté maso odblaníme a nakrájíme na plátky, které opečeme na rozehřátém pánvi dohněda. Poté přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku. Osolíme, opepříme a přidáme lístky libečku. Podlijeme trochou vody a dáme péct pod pokličkou do trouby na 180°C asi na 2,5 – 3 hodiny. Já pekla v remosce asi 2,5 hodiny. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem. Před koncem pečení na plátky masa rozložíme kousíčky másla pro zjemnění.
Asi 15 – 20 minut před koncem připravíme zelené fazolové lusky. Fazolové lusky dáme do pánve a dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Jakmile jsou fazolové lusky měkké, osolíme, opepříme a lehce promícháme. Zakápneme olivovým olejem takto dusíme ještě několik minut. Pak přidáme rajčatové pyré, petrželku a opět lehce promícháme a dusíme ještě asi 5 minut.
Podáváme například s bramborovou kaší nebo gratinovanými bramborami.