Pokud máte vepřová játra, pak taková vepřová játrová omáčka s rýží nebo knedlíkem je skvělou volbou na dnešní oběd či večeři. Zkuste tento recept.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na játrovou omáčku

  • 600 g vepřových jater
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 špetky chilli
  • sůl
  • hladká mouka
  • 100 ml smetany na vaření

Jak na to

Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme do kastrolu a zalijeme olejem, případně přidáme cca 2 lžíce sádla. Rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou zpěníme a přisypeme červenou papriku a podle chuti chilli, nebo pálivou papriku.

Dál přidáme 2/3 množství na kostky nakrájených vepřových jater, zamíchám a ještě než začnou játra šednout, kastrol přiklopíme pokličkou a necháme cca 15 – 20 minut dusit a sem tam promícháme. S dostatkem oleje pustí játra šťávu a měly by bez připalování změknout.

Přilijeme k játrům vodu nebo zeleninový vývar, aby byly ponořené a omáčka byla cca pro 4 lidi. Takto je necháme cca 10 minut vařit. Zatím si zbývající 1/3 jater buď naškrábeme nožem na kaši, nebo rozmixujeme a přidáme vařit. Promícháváme, aby se z nich nedělaly hrudky.

Téměř hotovou omáčku dochutíme solí a zahustíme záklechtkou tak, že si mouku umícháme v půl hrnku vody dohladka, přidáme k omáčce a necháme provařit. Nakonec přidáme na zjemnění smetanu.

Vepřová játrová omáčka
Odkazy
Štítky:                        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *