Pokud přemýšlíte, jak naložit s květákem, nebo je to vaše oblíbená zelenina, udělejte si zapečený květák, který můžete podávat samotný, nebo s bramborami.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na zapečený květák
- 1 květák
- 1 velká cibule
- 100 g anglické slaniny
- 100 g šunky
- 150 g tvrdého sýra (gouda, eidam)
- sůl
- mletý pepř
- 3 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
- olivový olej na vymazání
Jak na to
Květák rozebereme na větší růžičky a mírně povaříme cca 8 minut ve vodě nebo lépe v páře. Vařený květák dáme stranou a necháme vychladnout. Vychladlé větší růžičky rozdělíme na menší, případně pokrájíme a dáme do větší mísy.
Na troše olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, a k ní po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kterou opražíme. Necháme zchladnout a přidáme do mísy s květákem. Dále přidáme nakrájenou šunku na kostičky, nahrubo nastrouhaný sýr, sůl, čerstvě mletý pepř a vše zlehka, ale důkladně promícháme.
Zapékací mísu vymažeme trochou olivového oleje a nasypeme do ní připravenou květákovou směs, kterou rovnoměrně zalijeme rozšlehanými vejci. Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 20 minut s tím, že cca po 5 minutách zapékání zalijeme smetanou ke šlehání.
Zapečený květák podáváme s vařenými bramborami, nebo můžeme jíst samotný.