Estonský kringel

Estonský kringel
Estonský kringel

Estonský kringel je vynikající moučník podobný trdelníku. Recept pochází z Estonska a stojí opravdu za to.


Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: dle libosti


Ingredience receptu

Těsto

  • 120 ml teplého mléka
  • 15 g droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 30 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek

Náplň

  • 80 g másla
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 4 zarovnané lžičky skořice

Jak na to

Do teplého mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru (ne lžíci) a rozmícháme. Lehce zasypeme moukou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek.

Mezitím prosejeme mouku a lehce promícháme se špetkou soli. Přidáme změklé máslo, žloutek a zbytek cukru. Přilijeme kvásek a vypracujeme hladké pružné těsto, které se nelepí. Povrch posypeme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě kynout 1 – 1,5 hodiny.

Před vyválením těsta si připravíme náplň. Rozpustíme máslo, přidáme do něj krupicový cukr smíchaný se skořicí, promícháme a vytvoříme směs, která nám v průběhu válení těsta trochu ztuhne.

Jakmile je těsto vykynuté, ještě jednou prohněteme a vyválíme z něj co nejtenčí packu. Tu následně po celé ploše potřeme skořicovou náplní (lžičku náplně si odložíme stranou) a placku zarolujeme jako roládu. Ostrým nožem rozkrojíme na poloviny.

Obě části zamotáme. Ze vzniklého pletence vytvarujeme věneček. Prázdná místa potřeme náplni, kterou jsem odložili.

Věneček přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Poté dáme věneček do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova, zhruba 20 minut.

Estonský kringel můžeme naplnit také ořechovou, makovou nebo jakoukoliv jinou náplní, kterou máme rádi.

Video k postupu



  • Katerina Pazoutova

    Skvělej recept. Miluju kringl, miluješ kringl, milujeme kringl! Můžeme se toho ujíst! :-)