Snadné, rychlé, chutné a syté špagety carbonara zná snad každý. Zvládnete je za chvíli k obědu či na večeři.
Potřebný čas: 20 minut
Počet porcí: 2
Ingredience receptu
- 120 g slaniny nebo pancetty v celku (asi 1 cm silný plátek)
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 30 ml bílého suchého vína
- 3 velké čerstvé vejce (žloutky)
- 60 g nastrouhaného sýru parmezánu
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- 250 – 300 g těstovin (špagety)
Jak na to
Plátek slaniny nebo pancettu nakrájíme na proužky. Do mírně prohřáté pánve přilijeme olivový olej, necháme trochu prohřát a přidáme česnek, který jsme předtím rozdrtili plochou stranou nože. Na mírném ohni restujeme česnek dozlatova, pak jej vytáhneme a vyhodíme.
Do pánve přidáme proužky slaniny nebo pancetty a osmahneme asi 5 minut. Přilijeme bílé víno a necháme provařit 2 – 3 minuty.
Mezitím si dáme vařit těstoviny, nejlépe špagety, do většího kastrolu. Těstoviny by měly být al dente (nejsou tvrdé, ale ne do měkka – na skus). Do vody, ve kterém vaříme těstoviny nepřidáváme olivový olej, jen sůl. Na každý litr vody přidáme 1 lžíci soli.
Do menší misky lehce rozšleháme žloutky, přidáme sýr a čerstvě mletý pepř. Důkladně vše promícháme a dáme do servírovací mísy, ve které budeme těstoviny podávat. Na tuto směs přidáme uvařené a scezené těstoviny a rychle je promícháme s omáčkou, aby se obalily všechny těstoviny.
Na závěr přidáme horké proužky slaniny, opět promícháme a ihned podáváme.
Zajímat by vás mohla také omáčka bolognese na Boloňské špagety nebo lasagne.