Jak využít léčivého potenciálu rakytníku

Rakytník je velmi zdravá bobule, která je prakticky využitelná pro své léčivé účinky. Existuje mnoho receptů na přípravky, které pomáhají vašemu tělu. Rakytník můžete zpracovat na mnoho způsobů. Mnoho lidí však neví jak na to nebo si myslí, že je to moc pracné. Nechte se vyvést z omylu.

Proč je tak zdravý?

A okolo je tolik řečí. Jde o velmi léčivé plody. A to z toho důvodu, že obsahuje mnoho prospěšných látek. Tak například se při konzumaci plodů z rakytníku dostáváte do styku s vitaminy A, C, D, E, F a K. Dále pak s velkým komplexem skupiny vitamínů B. Z prvků jde o železo, hořčík, síru a titan. Obsahuje i další organické kyseliny a výsledkem je téměř zázračný koktejl a vitaminová bomba, která pokryje vaši spotřebu a potřebu vitaminů. Například sušený rakytník je dobrý na oči. Slisovaný je pak zase dobrý na žaludeční vředy a proti skleróze. Prvním tipem pro vás je rakytníková šťáva. Tu vyrobíte tak, že pasírováním dostanete šťávu z rakytníkových plodů. Nalijete ji do malých nádobek a zmrazíte. Během zimy pak můžete čerpat vitaminy při rozmrazování jedné krabičky za druhou.

Med z rakytníku

Z této rostliny, respektive z jejích plodů, lze také vyrábět med. A není to vůbec složité. Vylisujete šťávu a smícháte ji s tekutým medem. Tuto směs dobře promícháte a skladujete v temnu a pokud možno v chladu. Tento med je zase výborný na čerpání pozitivních látek pro tělo během zimy, kdy se nám můžou vitamíny nedostávat. Pro dobrou úroveň vaší imunity je dobrá jedna lžička rakytníkového medu denně. Pro děti se doporučuje půl lžičky nebo konzumace jednou za dva dny.

Rakytníkové alko i nealko

Z rakytníkových bobulí lze vyrábět i nápoje plné prospěšných látek. A určitě potěšíme mnohé z vás, když řekneme, že vyrábět jak nápoje alkoholické, tak nealkoholické. Pro ten nealkoholický nápoj potřebujete listy z rakytníku a listy z meduňky. Obě bylinky (1:1) zalijeme horkou vodou a 15 minut louhujeme. Poté slijeme a podáváme. Alkoholický nápoj vyrobíte zase tak, že rozmačkáte plody a nasypete do láhve, kterou naplníte destilátem (slivovicí).  10 dní nechte v teple louhovat. Po této době lze pít či dávkovat každý den jednu lžičku. Více dalších tipů se dozvíte na www.plnezdravi.cz.

Jak využít léčivého potenciálu rakytníku
Jak využít léčivého potenciálu rakytníku

 

Jak využít léčivého potenciálu rakytníku
Odkazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *