Měl by to být pravý americký dýňový koláč, ale bez ohledu na to je vážně vynikající a pokud máte po ruce dýni Hokkaidó, pak tento recept musíte zkusit!
Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: –
Ingredience receptu
Těsto na koláč
- 250 g polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce cukru krupice (lépe třtinový)
- špetka soli
- citrónová kůra z 1/2 citrónu
- 125 g másla
- 1 vejce
Náplň koláče
- 1 menší dýně Hokkaidó
- 3 polévkové lžíce javorového sirupu
- 2 polévkové lžíce medu
- špetka skořice
- šťáva z 1/2 citrónu
- 2 polévkové lžíce kysané smetany nebo Crème fraîche
- 2 vejce
- hrst vlašských ořechů (nebo i jiných podle chuti)
Jak na to
Nejprve si uděláme těsto na dýňový koláč. Promícháme v míse dohromady polohrubou mouku, cukr, citrónovou kůru a špetku soli, přidáme změklé máslo pokrájené na tenčí plátky a nakonec vejce. Rukama v míse vše důkladně prohněteme a pak vypracujeme těsto, které dáme odpočinout do chladu.
Dýni rozporcujeme na čtvrtky, oloupeme slupku a odstraníme semena uvnitř. Povaříme ji cca 20 minut, slijeme vodu a dýni rozmačkáme na pyré. Zchládlé dýňové pyré osladíme javorovým sirupem a medem. Dále přidáme špetku skořice, šťávu z 1/2 citrónu a 2 polévkové lžíce kysané smetany nebo créme fraiche. Do této směsi přidáme ještě 2 vejce a ruční metlou ušleháme do hladkého krému.
Koláčovou formu vymažeme nejlépe máslem a těstem vyložíme formu o průměru cca 28 cm. Uděláme vyvýšené okraje u stěny formy a těsto na pár místech propíchneme vidličkou. Hrst nasekaných ořechů (mohou být také pokrájené sušené meruňky, švestky, nebo jiné ovoce) dáme na na těsto a přes ně nalijeme dýňovou náplň. Americký dýňový koláč dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 40 minut.
Recept vyzkoušen podle tohoto blogu.