Tradiční české velikonoční cukroví – to jsou Boží milosti, kterým se také říká řezané koblihy. Jedná se o delikátní křehkou sladkost, která nemá konkurenci.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: –
Ingredience receptu
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce bílého suchého vína
- 4 lžíce zakysané smetany
- citronová kůra
- olej na smažení
- moučkový cukr na obalení
Jak na to
Smícháme si na vále všechny sypké ingredience, tedy mouku, cukr a špetku soli. Spojíme se změklým nebo rozpuštěným máslem, přidáme další ingredience a vypracujeme důkladně těsto, které dáme do chladu na cca hodinu odpočinout.
Z těsta si vyválíme cca 4 mm tenkou placku a zubatým rádýlkem vykrajujeme obdélníkové tvary, které uvnitř ještě dvakrát až čtyřikrát prořízneme (podle velikosti) tak, abychom neřízli až ke kraji.
Boží milosti smažíme v dostatečném množství oleje do růžova. Při smažení by se nám měly milosti hezky nafouknout. Hotové je odkládáme stranou na papírový ubrousek a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkou.
Božím milostem prospívá šetrné zacházení, protože jsou dost křehké. Nejlepší jsou podáváné ještě za tepla nejlépe venku na čerstvém vzduchu s přáteli.