Podle mě vynikající recept na mexické fazole, který si můžete dochutit a vylepšit podle sebe. K mexickým fazolím se hodí pita, lavaš, nebo čerstvý chleba.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 2
Ingredience receptu
- 2 hrnky tmavých fazolí
- 1 cibule
- 100 g másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- podle chuti: mleté chilli / pálivá paprika / česnek
Jak na to
Fazole pořádně propláchneme a necháme je alespoň 12 hodin (přes noc) namočené ve studené vodě, kterou potom vylijeme.
Nakrájíme si cibuli na kostičky, promíchejte s fazolemi a zalejeme vodou. Tuto směs přivedeme v hrnci nebo kastrolu k varu a vaříme tak dlouho, dokud fazole nezměknou.
Fazole si scedíme, ale zhruba jeden hrnek vody z fazolí dáme stranou pro další použití. Stranou si také můžeme dát cca 1/4 fazolí i s vodou (aby hned nezchládly).
Dáme si rozpustit máslo a uvařené fazole s cibulí si zatím rozmačkáme. Přilijeme rozpuštěné máslo a vaříme tak dlouho, dokud se máslo nevsákne. Konzistenci udržujeme podle potřeby přiléváním vody z fazolí, kterou jsme si dali stranou.
Nakonec tuto mexickou směs obohatíme 1/4 scezených fazolí, které jsme si případně odložili (nebo můžeme ozdobit těmito celými fazoemi až při podávání), osolíme a okořeníme podle chuti.
Hotové mexické fazole podáváme s čerstvým chlebem, případně s arabskou pitou, nebo arménským lavašem.