Snadný a vydatný pokrm. Bramborový guláš je v podstatě téměř totožný s buřtgulášem. Čím lepší uzeninu ale použijete, tím bude samozřejmě výsledek lepší.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 12 středně velkých brambor (cca 750 g, varný typ B nebo C)
- 300 g dobré uzeniny
- 2 cibule
- 1 lžíce sádla nebo olej
- 2 lžíce mleté sladké papriky (můžeme přidat i pálivou)
- 1/2 lžička mletého kmínu
- cca 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- 2 lžíce mouky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Jak na to
Očištěné a opláchnuté brambory nakrájíme na kostky libovolné velikosti a dáme si je stranou. Stejně tak si nakrájíme uzeninu podle svého výběru. Čím kvalitnější, tím samozřejmě lepší.
Nakrájíme si na kostičky cibuli a na sádle nebo oleji ji zpěníme tak, aby zesklovatěla. Jak se tak stane, přidáme nakrájenou uzeninu a společně zlehka opečeme. Po chvíli zasypeme mletou sladkou paprikou a drceným kmínem.
vše promícháme, dáme do hrnce brambory, osolíme a zalijeme vodou, nebo zeleninovým vývarem tak, aby byly brambory ve vodě. Pod pokličkou povaříme cca 15 minut.
Pokud je guláš příliš řídký, můžeme ho zahustit 2 lžícemi mouky rozmíchané ve vodě a chvíli ještě povařit. Podle mě lepší varianta je, když trochu brambor rozmačkáme.
Bramborový guláš dosolíme a dopepříme. Přidáme majoránku, kterou nezapomeneme rozvonět alespoň rozetřením mezi prsty. Podle chuti můžeme přidat prolisovaný česnek.