Způsobů, jak udělat chačapuri, je mnoho. Zjednodušeně se jedná vždy o nějakou placku plněnou sýrem. Tento recept je na chačapuri z listového těsta.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 10 kusů
Ingredience na chačapuri
- 1 balení listového těsta / 500 g (můžete si udělat domácí listové těsto)
- 200 g balkánského sýra
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vejce
- 1 žloutek na potření
Jak na to
Nejdříve si připravíme náplň. Do misky dáme na hrubo nastrouhaný balkánský sýr (pokud je měkčí, můžeme rozmačkat vidličkou), přidáme tvaroh, vejce a vše důkladně promícháme.
Vál lehce posypeme moukou a listové těsto rozvalíme na cca 3 – 5 mm silný plát obdélníkového tvaru. Plát rozdělíme na 10 rovnoměrných čtverců. Každý čtverce si pomyslně rozdělíme na trojúhelníky a do jednoho dáme náplň a druhou polovinou přikryjeme (jako šáteček). Okraje stlačíme na slepených stranách hroty vidličky k sobě.
Chačapuri přeneseme je na plech (dávku můžeme péct na dvakrát nebo použijme dva plechy) vyloženým pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným žloutkem a dáme upéct do předem vyhřáté trouby na 170 °C cca 20 minut.