Tuto polévku zná jistě každý. Někdo ji zbožňuje, někdo ne. Dršťková polévka je vyhledávaná labužníky a říká se, že pro její přípravu je nutný kuchařský cit.
Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience receptu
- 500 – 600 g drštěk (předvařených)
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté papriky
- 1,5 l vývaru z vepřových kostí
- 6 stroužků česneku
- sůl
- 1 lžička mletého pepře
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžíce sušené majoránky
Jak na to
Nejprve si dršťky předvaříme, pokud ještě nejsou. Nejprve je několikrát důkladně opereme. Vždy vodu vylijeme a použijeme čistou alespoň třikrát po sobě. Takto důkladně propláchnuté dršťky nakrájíme na menší kusy a dáme je do vlažné vody, kterou přivedeme k varu a povaříme 10 – 15 minut. Vodu vylijeme a opakujeme ještě dvakrát. Ve třetím kole vaření drštěk vodu osolíme a uvaříme je doměkka.
Pokud máme dršťky předvařené, stačí je pouze jednou propláchnout a uvařit doměkka v osolené vodě. Scezené měkké dršťky necháme stranou schládnout.
V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku (můžeme přimíchat i trochu pálivé) a osmahneme ji. Hotovou jíšku zalijeme nejlépe domácím vývarem z vepřových kostí (případně použijeme vývar z drštěk, nebo jeho část v kombinaci s masovým) a necháme 30 minut vařit.
Do polévky prolisujeme stroužky česneku, přidáme sůl, pepř, kmín a majoránku, kterou troch utřeme, aby se rozvoněla.
Do hotového polévkového základu přidáme dršťky nakrájené na nudličky a chvíli povaříme, dokud na hladinu polévky nevyplave tuk. Dršťková polévka je dobrá s čerstvým pečivem podle vlastního výběru.