Tuto polévku zná jistě každý. Někdo ji zbožňuje, někdo ne. Dršťková polévka je vyhledávaná labužníky a říká se, že pro její přípravu je nutný kuchařský cit.


Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience receptu

  • 500 – 600 g drštěk (předvařených)
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1,5 l vývaru z vepřových kostí
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce sušené majoránky

Jak na to

Nejprve si dršťky předvaříme, pokud ještě nejsou. Nejprve je několikrát důkladně opereme. Vždy vodu vylijeme a použijeme čistou alespoň třikrát po sobě. Takto důkladně propláchnuté dršťky nakrájíme na menší kusy a dáme je do vlažné vody, kterou přivedeme k varu a povaříme 10 – 15 minut. Vodu vylijeme a opakujeme ještě dvakrát. Ve třetím kole vaření drštěk vodu osolíme a uvaříme je doměkka.

Pokud máme dršťky předvařené, stačí je pouze jednou propláchnout a uvařit doměkka v osolené vodě. Scezené měkké dršťky necháme stranou schládnout.

V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku (můžeme přimíchat i trochu pálivé) a osmahneme ji. Hotovou jíšku zalijeme nejlépe domácím vývarem z vepřových kostí (případně použijeme vývar z drštěk, nebo jeho část v kombinaci s masovým) a necháme 30 minut vařit.

Do polévky prolisujeme stroužky česneku, přidáme sůl, pepř, kmín a majoránku, kterou troch utřeme, aby se rozvoněla.

Do hotového polévkového základu přidáme dršťky nakrájené na nudličky a chvíli povaříme, dokud na hladinu polévky nevyplave tuk. Dršťková polévka je dobrá s čerstvým pečivem podle vlastního výběru.

Dršťková polévka
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *