Máte-li rádi pokrmy z brambor, určitě si připravte francouzské brambory třeba na večeři. Receptů na zapečené brambory je mnoho, ale tento se mi osvědčil.
Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience receptu
- 1,5 kg brambor (varný typ A)
- 2 cibule
- 300 g kvalitní uzeniny
- 3 špetky sladké mleté papriky
- 4 špetky čerstvě mletého pepře
- 4 špetky domácí vegety
- drcený kmín
- sůl
Zálivka
- 7 vajec
- 250 ml mléka
- 3 špetky sladké mleté papriky
- 2 špetky čerstvě mletého pepře
- 2 špetky domácí vegety
- sůl
Jak na to
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kolečka. Dáme je do zapékací mísy, přidáme kolečka, nebo půlkolečka cibule, uzeninu nakrájenou na menší kousky a okořeníme paprikou, pepřem, vegetou a solí. Důkladně promícháme a posypeme drceným kmínem.
Zapékací mísu přiklopíme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C péct cca 60 minut. Brambory by měly být měkké.
Než se upečou, tak připravíme zálivku. Do misky dáme 7 vajec, koření a mléko. Důkladně rozšleháme, brambory upečené doměkka touto zálivkou zalijeme a vrátíme ještě na cca 25 minut do trouby tak, aby se zálivka zapekla.
Francouzské brambory můžeme podávat s kyselou okurkou, nebo oblíbeným zeleninovým salátem.