Pokud na vás něco leze, nebo jste zmrzlí, česnečka vás rychle postaví na nohy. Vybírejte však pečlivě česnek a berte jedině ten český, který má správný říz.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 2 lžíce sádla / olej
- 1 cibule
- 10 – 12 stroužků česneku
- 1 plátek uzeného masa
- 1 litr kuřecího vývaru
- 2 brambory
- 1 lžíce majoránky
- pepř
- sůl
- 2 krajíce chleba
- 100 g tvrdého sýru
Jak na to
Cibuli nakrájíme na kostičky, oloupeme si stroužky česneku – nejlépe samozřejmě český, který má tu správnou sílu.
Pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na kostičky pokrájené uzené maso a s cibulkou krátce osmahneme. Jakmile cibulka zesklovatí, zalijeme tento základ připraveným kuřecím vývarem, nejlépe domácím, a přidáme rozmačkaný, prolisovaný česnek.
Oloupané opláchnuté brambory nakrájíme na kostičky a přidáme je do vařícího vývaru. Následně vaříme cca 10 až 15 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec do téměř hotové česnečky přidáme ještě trochu prolisovaného česneku (2 stroužky) a dochutíme majoránkou, případně dopepříme a dosolíme, ale opatrně, ať to nepřeženeme.
Na pánvi se sádlem ještě osmahneme na kostičky nakrájený chléb a nahrubo nastrouháme tvrdý sýr. Dáme s chlebem do talířku a zalijeme polévkou. Není nad poctivou česnečku, která vás postaví na nohy.