Gratinované brambory se dají jíst samotné, ale můžete je samozřejmě podávat také jako vynikající přílohu. Připravte si něco s gratinovanými bramborami.
Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 1 kg brambor
- 400 ml smetany na vaření
- 1 vejce
- 250 g ementálu
- 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 5 stroužků česneku
- plátky másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Jak na to
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Dáme je do větší mísy, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem. Důkladně promícháme. Pokud je budete dělat v troubě, tak ji předehřejeme na 200°C. Já jsem gratinované brambory udělala v remosce.
Do jiné misky nalijeme smetanu, přidáme vejce a ručně prošleháme. Sýr nahrubo nastrouháme. Zapékací formu nebo remosku promažeme máslem. Plátky brambor do ni úhledně naskládáme. Každou vrstvu zasypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme prošlehanou směsí. Poslední vrstvu zakončíme bramborami a obložíme ji plátky másla.
Pečeme dozlatova asi 50 minut.