Tradiční jídlo francouzské kuchyně z hovězího masa, které se připravuje dlouhým dušením. Hovězí po burgundsku (Boeuf bourguignon) si rozhodně udělejte.
Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na hovězí po burgundsku
- 600 g hovězího zadního
- 6 cibulí
- 3 mrkve
- 200 g špeku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 400 ml červeného vína (ideálně burgundské, červené Pinot Noir nebo Gamay)
- 1 l hovězího vývaru
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 3 bobkové listy
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru krupice
Jak na to
Zadní hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky. 2 cibule nakrájíme nahrubo, mrkev na půlměsíčky a špek na malé kostičky. Na hlubší rozpálené pánvi necháme kostičky špeku pustit tuk, přidáme trochu olivového oleje a opečeme maso. Jakmile ztratí přebytečnou vodu, mělo by být opečené dozlatova.
K opečenému hovězímu masu přidáme nakrájenou mrkev, nahrubo nakrájenou cibuli a restujte 5 – 7 minut. Přidáme rajčatové pyré, necháme chvíli za neustálého míchání probublat a zalijeme červeným vínem, nejlépe burgundským, ale není to nezbytné – spíš pro pocit.
Zhruba polovina vína by se měla probubláváním za občasného zamíchání odvařit. Pak zalijeme hovězím vývarem, přidáme rozmačkaný česnek, tymián, rozmarýn a bobkový list. Vše za občasného promíchání vaříme cca 12 minut. Pak zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Takto v troubě podusíme zhruba 90 minut.
Než je maso úplně hotové, zbývající 4 cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi nebo v kastrolu rozpustíme máslo a přidáme cibuli, kterou pomalu opečeme dozlatova. Takto opečenou cibuli zasypeme cukrem a cca 5 minut mícháme. Zkaramelizovanou cibuli přimícháme k hotovému masu do omáčky.
Podle chuti osolíme, případně opepříme a podáváme třeba s čerstvou francouzskou bagetou, nebo dobrým českým chlebem.