Název cukroví pochází z lázeňského rakouského letoviska Bad Ischl, odkud si Ischler Törtchen, tedy Išlské dortíčky (Išelské) odebíral celý vídeňský dvůr.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: –
Ingredience receptu
Těsto na Išlské dortíčky
- 350 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- kůra z 1/2 citrónu
- 200 g loupaných mandlí
- 1,5 lžíce kakaa (nepovinné)
- 250 g másla
- 2 žloutky
Slepování, polévání a zdobení
- cca 150 g meruňkového/malinového džemu
- čokoláda
- loupané mandle
Jak na to
Promícháme všechny sypké ingredience, tzn. hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr, prášek do pečiva, nastrouhanou citrónovou kůru a jemně nastrouhané loupané mandle.
Do připravené sypké směsi přidáme na kousky pokrájené máslo a žloutky (bílky můžete využít třeba na sněhové pusinky). Rukama uhněteme hladké těsto a to dáme zabalené ve fólii alespoň na 2 – 3 hodiny odležet do chladu.
Odležené těsto necháme ohřát na pokojovou teplotu a na vále vysypaném moukou vyválíme plát o tloušťce cca 4 mm. Vykrájíme kolečka cca 5 cm v průměru a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 170 – 180 °C dokud nezačnou kolečka na Išelské dortíčky hezky růžovět (cca po 10 – 12 minutách).
Zchládlá kolečka nebo jiné tvary slepujeme meruňkovým nebo malinovým džemem a vršek namáčíme do rozpuštěné čokolády. Než čokoláda ztuhne, můžeme přidat loupanou mandli.
Aby byly dortíky opravdu chutné, je vhodné nechat kolečka před slepováním pár dní odležet a stejně tak po slepení je dobré nechat je chvíli odpočinout. Vydržíte to? 🙂