Samozřejmě, že nejlepší játrová paštika je ta poctivá, domácí. Připravte si sami vynikající paštiku, která je s čerstvým pečivem vynikající lahůdkou.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 6
Ingredience na játrovou paštiku
- 500 g jater (kuřecí, husí, nebo králičí)
- 100 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 75 ml brandy nebo koňaku
- 60 ml smetany na vaření
- sůl
- mletý pepř
Jak na to
Játra důkladně omyjeme, očistíme a odblaníme. Nakrájíme a odložíme stranou. Na pánvi na mírném ohni necháme zlehka rozpustit polovinu množství másla. Přidáme nasekanou cibuli i česnek a necháme zesklovatět. Pak přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání restujeme přibližně 8 minut. Přidáme brandy a povaříme asi 2 minuty. Osolíme a opepříme podle chuti. Odstavíme a necháme vychladnout.
Jakmile jsou játra vychladlá, dáme je do kuchyňského robotu a rozmixujeme dohladka. Přidáme další polovinu másla, smetanu a ještě mixujeme. Ochutnáme, popřípadě osolíme a opepříme.
Paštiku dáme do připravených skleniček, uhladíme povrch, zakryjeme a umístíme do chladu. Podáváme například s čerstvým bílým pečivem.
Pokud není játrová paštika k okamžité konzumaci a chceme ji uchovat několik dní, tak naplněné sklenice s paštikou zalijeme přepuštěným máslem, zakryjeme a umístíme do chladu.