Kelímkový jogurtový koláč s rybízem je velmi jednoduchý, rychlý a chutný. Místo jogurtu je možné použít i také zakysanou smetanu a jiné ovoce dle chuti.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: –
Ingredience na jogurtový koláč
- 1 kelímek bílého jogurtu (150 g)
- 1 kelímek polohrubé mouky
- 1/2 kelímku cukru krupice
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- červený rybíz nebo jiné ovoce (cca 400 g)
Jak na to
Koláč z dvojité dávky je tak akorát do hlubokého plechu – pekáče o rozměrech cca 40 x 23 cm.
Z uvedených ingrediencí kromě ovoce uděláme těsto tak, že smícháme všechny sypké ingredience, přidáme jogurt, vejce, olej a vypracujeme.
Koláčovou formu (cca 26 cm) vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a rozetřeme na ni rovnoměrně těsto, které hustě pokryjeme ovocem – nejlepší je červený rybíz nebo jiné drobné ovoce a může být čerstvé i mražené.
Upečeme v troubě předem vyhřáté na 180 °C a rybízový koláč pečeme asi 25 minut – na povrchu by měl být zlatavý. Kdo má rád, může koláč před pečením posypat také drobenkou.