Pokud máte rádi dietní králičí maso, pak vám bude králík na hořčici a zelenině podle tohoto receptu například se šťouchanými bramborami nepochybně chutnat!
Potřebný čas: 180 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience na králíka na hořčici a zelenině
- 1 králík
- 150 – 200 g slaniny v celku
- 2 – 3 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/10 celeru
- 1 hrstka lístků rozmarýnu
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 0,5 l vody
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
Jak na to
Králíka si očistíme, zbavíme blan a naporcujeme na 4 nohy a rozpůlený hřbet.
Jednotlivé kousky králíka prošpikujeme částí slaniny, osolíme, opepříme a okmínujeme. Cca 100 – 150 g slaniny nakrájíme na malé kostičky, v pekáči lehce vyškvaříme a na chvíli, aby trochu zchladla, odstavíme.
K trochu zchladlé slanině přidáme na kostičky nakrájené 2 – 3 cibule, 2 mrkve, 1 větší petržel a plátek celeru a hrstku otrhaných lístků rozmarýnu. Promícháme a na zeleninu naskládáme jednotlivé porce králíka.
V misce si rozmícháme 3 – 4 vrchovaté lžíce dijonské hořčice s 0,5 l vody a králíka polijeme. Na každý kousek masa ještě položíme plátek másla a přiklopíme poklicí. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme 2 – 2,5 hodiny do měkka z toho posledních cca 25 minut pečeme králíka odkrytého za častého polévání, aby získal hezkou barvu, ale opatrně, aby se nevysušil.