Pečené kuře s nádivkou zná určitě každý, ale i tak tady má tento recept své místo. Vyzkoušejte s vařenými bramborami nebo třeba zeleninovým salátem.
Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na pečené kuře s nádivkou
- 1 celé kuře
- 100 g másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Nádivka do kuřete
- 400 g staršího bílého pečiva
- 100 – 150 ml mléka
- 2 vejce
- 2 hrstky nasekané petrželky
- 1 hrstka mandlových lupínků
- kůra z jednoho citronu
- 1 špetka muškátového oříšku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Jak na to
Kuře omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Máslo nakrájíme na tenké plátky a dáme je pod kůži na prsíčka. Zbytek si necháme a dáme je pak na kuře.
Bílé pečivo nakrájíme na menší kostičky, dáme do větší mísy, přisypeme nasekanou petrželku, mandlové lupínky, kůru z citronu, špetku muškátového oříšku.
Mléko smícháme se žloutky a pokropíme ochucené pečivo. Necháme vsáknout. Mezitím si z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, který lehce přimícháme k pečivu a spojíme.
Navlhčíme si ruce a touto směsi naplníme kuře. Otvor svážeme provázkem nebo špejlemi. Takto připravené kuře dáme do pekáčku, podlijeme trochou vody a přidáme ještě několik plátků másla.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 70 minut. V průběhu pečení poléváme výpekem.
Pokud nám zbyla nádivka, můžeme z ní udělat menší šišky a dát je do pekáčku spolu s kuřetem.
Hotové upečené kuře s nádivkou naporcujeme a můžeme podávat například s vařenými bramborami, rýží, nebo zeleninovým salátem.