Pečené kuře s nádivkou zná určitě každý, ale i tak tady má tento recept své místo. Vyzkoušejte s vařenými bramborami nebo třeba zeleninovým salátem.


Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na pečené kuře s nádivkou

  • 1 celé kuře
  • 100 g másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Nádivka do kuřete

  • 400 g staršího bílého pečiva
  • 100 – 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 hrstky nasekané petrželky
  • 1 hrstka mandlových lupínků
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to

Kuře omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Máslo nakrájíme na tenké plátky a dáme je pod kůži na prsíčka. Zbytek si necháme a dáme je pak na kuře.

Bílé pečivo nakrájíme na menší kostičky, dáme do větší mísy, přisypeme nasekanou petrželku, mandlové lupínky, kůru z citronu, špetku muškátového oříšku.

Mléko smícháme se žloutky a pokropíme ochucené pečivo. Necháme vsáknout. Mezitím si z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, který lehce přimícháme k pečivu a spojíme.

Navlhčíme si ruce a touto směsi naplníme kuře. Otvor svážeme provázkem nebo špejlemi. Takto připravené kuře dáme do pekáčku, podlijeme trochou vody a přidáme ještě několik plátků másla.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 70 minut. V průběhu pečení poléváme výpekem.

Pokud nám zbyla nádivka, můžeme z ní udělat menší šišky a dát je do pekáčku spolu s kuřetem.

Hotové upečené kuře s nádivkou naporcujeme a můžeme podávat například s vařenými bramborami, rýží, nebo zeleninovým salátem.

Pečené kuře s nádivkou
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *