Samozřejmě, že je lepší, než kupovaná. Tato krémová mléčná rýže, kterou si můžete udělat doma, je skvělá teplá i studená, třeba s ovocem či skořicí.
Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: 2 – 4
Ingredience na krémovou mléčnou rýži
- 120 g krátkozrnné rýže
- 1 špetka soli
- 750 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 150 ml smetany ke šlehání
Jak na to
Rýži propláchneme a dáme vařit do hrnce nebo kastrolu, nejlépe se silnějším dnem, na 10 minut s cca větším hrnkem vody a špetkou soli.
Vanilkový lusk si rozřízneme podélně a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka.
Lehce uvařenou, poloměkkou, rýži scedíme, dáme ji zpět do hrnce a zalijeme cca 2/3 mléka. Přidáme vyškrábnutá semínka vanilky, včetně lusku, a vaříme na mírném stupni cca 40 minut.
Během vaření rýži zakryjeme poklicí a každých cca 7 minut zamícháme, aby se nepřipalovala ke dnu. Ke konci vytáhneme vanilkový lusk, vmícháme do rýže cukr a necháme zchladnout.
Ze smetany ušleháme řidší šlehačku a vmícháme ji do vychladlé rýže. Krémovou mléčnou rýži můžeme posypat podle chuti skořicí, nebo si dát s ovocem. Mně chutná ještě teplá, případně v létě vychlazená.