Období zralých meruněk je opravdu krátké a byl by hřích prošvihnout tuto možnost. Upečte si doma vynikající meruňkový koláč, kterému se jiný nevyrovná.
Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: –
Ingredience na meruňkový koláč
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 špetka soli
- 1 lžíce cukru krupice
- 1/2 hrnku studené vody
Ovocná náplň
- 500 g meruněk
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
Jak na to
V míse si z mouky, kousků měkčího másla, špetky soli, jedné lžíce cukru a půl hrnku studené vody rychle vypracujeme křehké těsto a dáme do chladu.
Opláchneme, pokrájíme na poloviny a vypeckujeme všechny meruňky.
Zhruba 200 g meruněk dáme do kastrolu, zasypeme dvěma lžícemi cukru + vanilkovým cukrem a na mírném stupni je krátce podusíme, aby z nich byla taková hustější směs. Délka dušení závisí na zralosti ovoce.
Těsto z lednice vytáhneme a rozválíme tak, abychom s ním vyložili koláčovou formu (cca 28 cm) vyloženou pečícím papírem, nebo vymazanou máslem. Okraj trochu vyvýšíme namačkáním na stěnu formy. Placku propícháme na několika místech vidličkou.
Podušené meruňky na těsto rovnoměrně rozprostřeme a naskládáme půlky zbývajících vypeckovaných meruněk. Vše pocukrujeme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme cca 25 – 30 minut.
Hotový meruňkový koláč necháme zchladnout a před podáváním můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.