Velice oblíbený dort, který je skvělým dezertem i mlsáním pro děti. Můžete udělat buď krtkův dort na plech, nebo správně kulatý “krtinec” do dortové formy.
Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: –
Ingredience receptu
Dortový korpus
- 3 vejce
- 180 g cukru krupice
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce dobrého kakaa (holandské)
Tvarohová náplň
- 250 ml mléka
- 1,5 sáčku vanilkového pudinku
- 2 lžíce cukru krupice
- 250 g tvarohu ve stříbře
- 300 g (2 kelímky) zakysané smetany
- 1,5 sáčku vanilkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g čokolády na vaření
Ovoce
- 4 banány, jahody nebo třeba kiwi
Jak na to
Začneme přípravou krému. Z mléka, vanilkového pudinku a cukru krupice uvaříme pudink. Až vychládne (mezitím si připravíme korpus viz níže), smícháme ho s tvarohem, zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem, vyšlehanou smetanou a nastrouhanou čokoládou na vaření, nebo jinou podle vlastního výběru.
Korpus na krtkův dort uděláme tak, že vyšleháme žloutky s cukrem a olejem. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh a zatím dáme stranou. K vyšlehaným žloutkům přidáme mléko, mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Na závěr vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Připravené těsto rovnoměrně nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C zhruba 20 minut.
Upečený korpus vydlabeme tak, aby zbýval od spodu i od okrajů zbýval cca 1 cm korpusu. Vydlabané kousky si zatím dáme stranou.
Vydlabaný korpus vyskládáme banány nakrájenými na kolečka, potřeme je připraveným krémem a ten nakonec zasypeme vydlabanými kousky korpusu. Plech s krtkovým dortem dáme alespoň přes noc do chladu.