Kulatá vánočka
Kulatá vánočka

Domácí kulatá vánočka zapletená na způsob challah, kterou je tak možné upéci i v remosce.


Potřebný čas: cca 3,5 hodiny (cca 3 hodiny kynutí)
Počet porcí: dle libosti


Ingredience receptu

  • 250 ml vlažného mléka
  • 42 g droždí (pokojová teplota)
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 130 g rozpuštěného másla (nesmí být horké)
  • 2 žloutky (nejlépe pokojové teploty)
  • kůra z většího citronu
  • 1 vejce na potření vánočky

Jak na to

Připravíme si kvásek – do misky rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a spolu rozetřeme do tekuta. Zalijeme asi půlkou mléka, zaprášíme lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Do větší mísy promísíme mouku a smícháme se soli. K mouce přilijeme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka a citrónovou kúru. Vypracujeme ne příliš tuhé hladké těsto. Těsto necháme kynout 3 – 4 hodiny. Během kynutí těsto dvakrát promícháme.

Vykynuté těsto rozdělíme na šest stejně velkých kousků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky a upleteme vánočku na způsob challah.

Vánočku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme v troubě při teplotě 150 – 160 °C dozlatova, zhruba 30 – 40 minut.

Já jsem vánočku pekla v remosce 40 minut. Po 10-ti minutách jsem přikryla povrch alobalem, protože těsto hnědlo příliš rychle a takto zabráníme připálení vánočky.

Do těsta můžeme přidat rozinky předem namočené v rumu a povrch můžeme posypat mandlemi.

Kulatá vánočka
Odkazy
Štítky:    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *