Domácí kulatá vánočka zapletená na způsob challah, kterou je tak možné upéci i v remosce.
Potřebný čas: cca 3,5 hodiny (cca 3 hodiny kynutí)
Počet porcí: dle libosti
Ingredience receptu
- 250 ml vlažného mléka
- 42 g droždí (pokojová teplota)
- 100 g cukru krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 130 g rozpuštěného másla (nesmí být horké)
- 2 žloutky (nejlépe pokojové teploty)
- kůra z většího citronu
- 1 vejce na potření vánočky
Jak na to
Připravíme si kvásek – do misky rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a spolu rozetřeme do tekuta. Zalijeme asi půlkou mléka, zaprášíme lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Do větší mísy promísíme mouku a smícháme se soli. K mouce přilijeme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka a citrónovou kúru. Vypracujeme ne příliš tuhé hladké těsto. Těsto necháme kynout 3 – 4 hodiny. Během kynutí těsto dvakrát promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na šest stejně velkých kousků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky a upleteme vánočku na způsob challah.
Vánočku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě při teplotě 150 – 160 °C dozlatova, zhruba 30 – 40 minut.
Já jsem vánočku pekla v remosce 40 minut. Po 10-ti minutách jsem přikryla povrch alobalem, protože těsto hnědlo příliš rychle a takto zabráníme připálení vánočky.
Do těsta můžeme přidat rozinky předem namočené v rumu a povrch můžeme posypat mandlemi.