Připravte si kuřecí maso na jeden z mnoha způsobů, který stojí za to. Kuře a la kachna je vlastně kuře na zelí a rozhodně nebudete litovat – je vynikající.
Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 2
Ingredience na kuře à la kachna
- 2 kuřecí čtvrtky nebo stehna
- sůl
- mletý pepř
- 2 cibule
- 1 kvalitní klobáska (čabajka)
- 2 lžíce oleje
- 500 g bílého kysaného zelí, nejlépe domácího
- mletá sladká paprika
- celý kmín
- 150 – 200 ml zakysané smetany (nemusí být)
Jak na to
Kuřecí maso očistíme, opláchneme a osušíme. Osolíme a zlehka opepříme ze všech stran.
Cibuli nakrájíme nahrubo a klobásu na půlkolečka nebo na kostičky.
Na dno pekáče dáme trochu oleje, přidáme nakrájenou cibuli, na ni zelí i se šťávou, nakrájenou klobásu a vše společně důkladně promícháme.
Na takto promíchanou směs položíme kuřecí čtvrtky nebo stehna a zlehka je zatlačíme do zelí. Vše okořeníme mletou paprikou a kmínem, přiklopíme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu cca 45 minut.
Během pečení kuřecí maso po 10 minutách přelíváme výpekem. Po 45 minutách pekáč odkryjeme (pokud chceme, můžeme v tuto chvíli dát kuře stranou, zelí promíchat se smetanou a dát maso zase zpět) a dopečeme 15 – 20 minut na 220 °C, aby se udělala křupavá kůrka.
Kuře na zelí, nebo kuře ala kachna můžeme podávat například s bramborovým knedlíkem.