Nemusí to být pouze velikonoční mazanec. Tento tradiční bochánek ze sladkého kynutého těsta si doma můžete upéct kdykoliv a ne pouze na Bílou sobotu.


Potřebný čas: 80 minut + kynutí
Počet porcí:


Ingredience na mazanec

  • 750 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka strouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 150 g másla
  • 380 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 1 hrst rozinek přes noc namočených v rumu
  • 1 hrst nasekaných mandlí
  • 1 vejce na potření mazance

Jak na to

V míse smícháme mouku (prosítou a tím i provzdušněnou), moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli, strouhaného muškátového oříšku a nastrouhanou citrónovou kůru. V kastrolku si rozpustíme máslo a necháme chladnout.

Do poloviny množství vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a promíchané necháme v teple kynout cca 15 minut.

Nakynutý kvásek přidáme do mísy k sypkým ingrediencím a propracujeme dohromady. Ve zbývající polovině mléka lehce rozmícháme 2 žloutky a přidáme do mísy k těstu. Vše zalijeme rozpuštěným zchladlým máslem a vypracujeme nelepivé, hladké a tužší těsto, které nakonec lehce posypané moukou a zakryté utěrkou necháme v teple hodinu kynout.

Pak těsto propracujeme s rozinkami a 1/4 množství nasekaných mandlí. Pak dáme těsto opět odpočinout na hodinu pod utěrku.

Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujeme z těsta bochánek a ještě před pečením, než se předehřeje trouba, necháme zakrytý a chvíli odležet. Pak bochánek potřeme jedním rozšlehaným vejcem a posypeme zbývajícími nasekanými mandlemi. Do bochánku nakonec uděláme kříž.

Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě hodinu. Pokud by mazanec před upečením rychleji ztmavnul, zakryjeme povrch alobalem. Zda-li je skutečně upečený zjistíme špejlí.

Mazanec
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *