Vynikající recept na trhanec s jablky. Pokud jste tuto tradiční sladkou dobrotu ještě neochutnali, napravte to! Kromě jablek můžeme použít i jiné ovoce.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na trhanec s jablky
- 4 vejce
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- 250 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 50 g rozinek
- 1 plátek másla (50 g)
- 3 lžíce cukru (krystal, krupice)
- 2 menší jablka
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
Jak na to
V míse utřeme oddělené žloutky s vanilkovým cukrem a solí. Přidáme vlažné mléko, mouku, vše ušleháme a necháme chvíli odpočinout.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do žloutkové směsi.
Na pánvi rozehřejeme kousek másla a nalijeme těsto. To posypeme rovnoměrně rozinkami a pod pokličkou pomalu upečeme cca 3 minuty.
Když je placka z jedné strany hotová, otočíme, a necháme dojít. Hotovou placku natrháme např. vařečkami na menší kousky a dáme z pánve stranou.
Na pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme cca 3 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme jablka nakrájené na kostičky, nasekané vlašské ořechy a promícháme. Přidáme natrhané kusy placky a vše dostatečně promícháme.
Trhanec s jablky na talíři pocukrujeme moučkovým cukrem.