Velikonoční jidáše jsou sladké pečivo z kynutého těsta, stáčející se do různých tvarů, které mají připomínat smrt Jidáše na provaze. Potírají se medem.
Potřebný čas: 45 minut + kynutí
Počet porcí: –
Ingredience na velikonoční jidáše
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 500 g polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 40 g droždí
- 50 g medu
- 1 špetka soli
- citrónová kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce na potření
Jak na to
Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme špetku soli, 2 lžíce mouky a lžičku cukru. Promícháme na řídké těstíčko a necháme vzejít cca 15 minut.
Do rozpuštěného zchladlého másla zašleháme oddělené žloutky s medem. Měla by po chvíli šlehání vzniknout hustější pěna. K ní přidáme citrónovou kůru, kvásek, promícháme a postupně přidáváme do těsta mouku (prosítou a tím i provzdušněnou).
Vzniklé těsto propracováváme tak dlouho, dokud není hladké a pružné. Vypracované těsto zaprášíme moukou, aby neosychalo, zakryjeme utěrkou a necháme 1 – 1,5 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rukama důkladně prohněteme. Z malých kousků děláme válečky a ty stáčíme do spirál. Válečky si můžeme udělat také delší a pak si potřebnou délku jen ukrajovat. Spirály skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme nakynout cca 30 minut.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 20 minut. Pečené velikonoční jidáše můžeme ještě za tepla lehce potřít medem.