Velikonoční jidáše jsou sladké pečivo z kynutého těsta, stáčející se do různých tvarů, které mají připomínat smrt Jidáše na provaze. Potírají se medem.


Potřebný čas: 45 minut + kynutí
Počet porcí:


Ingredience na velikonoční jidáše

  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 40 g droždí
  • 50 g medu
  • 1 špetka soli
  • citrónová kůra z 1/2 citronu
  • 1 vejce na potření

Jak na to

Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme špetku soli, 2 lžíce mouky a lžičku cukru. Promícháme na řídké těstíčko a necháme vzejít cca 15 minut.

Do rozpuštěného zchladlého másla zašleháme oddělené žloutky s medem. Měla by po chvíli šlehání vzniknout hustější pěna. K ní přidáme citrónovou kůru, kvásek, promícháme a postupně přidáváme do těsta mouku (prosítou a tím i provzdušněnou).

Vzniklé těsto propracováváme tak dlouho, dokud není hladké a pružné. Vypracované těsto zaprášíme moukou, aby neosychalo, zakryjeme utěrkou a necháme 1 – 1,5 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rukama důkladně prohněteme. Z malých kousků děláme válečky a ty stáčíme do spirál. Válečky si můžeme udělat také delší a pak si potřebnou délku jen ukrajovat. Spirály skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme nakynout cca 30 minut.

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 20 minut. Pečené velikonoční jidáše můžeme ještě za tepla lehce potřít medem.

Jidáše
Odkazy
Štítky:    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *