Tradiční velikonoční beránek by na Velikonoce rozhodně neměl doma chybět už jen kvůli dětem. Tento recept je pro formu o objemu 0,75 l a chutná dobře.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí:


Ingredience na velikonočního beránka

  • 2 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml oleje
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/4 prášku do pečiva
  • 50 ml studené vody
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 špetka soli

Jak na to

Oddělené žloutky smícháme s cukrem, včetně vanilkového do pěny, přilijeme olej a promícháme. Prosítou mouku smícháme s práškem do pečiva a přimícháme. Dále přimícháme studenou vodu a nastrouhanou citrónovou kůru.

Vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli a vmícháme do těsta.

Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy beránka nalijeme těsto, aby ji dobře a rovnoměrně vyplnilo.

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C po dobu cca 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda-li je velikonoční beránek upečený. Pokud ano, vytáhneme a necháme zchladnout.

Hotového a vyklopeného beránka můžeme posypat moučkovým cukrem, nebo polít polevou podle chuti.

Velikonoční beránek
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *