Tradiční velikonoční beránek by na Velikonoce rozhodně neměl doma chybět už jen kvůli dětem. Tento recept je pro formu o objemu 0,75 l a chutná dobře.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: –
Ingredience na velikonočního beránka
- 2 vejce
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml oleje
- 150 g polohrubé mouky
- 1/4 prášku do pečiva
- 50 ml studené vody
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 špetka soli
Jak na to
Oddělené žloutky smícháme s cukrem, včetně vanilkového do pěny, přilijeme olej a promícháme. Prosítou mouku smícháme s práškem do pečiva a přimícháme. Dále přimícháme studenou vodu a nastrouhanou citrónovou kůru.
Vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli a vmícháme do těsta.
Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy beránka nalijeme těsto, aby ji dobře a rovnoměrně vyplnilo.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C po dobu cca 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda-li je velikonoční beránek upečený. Pokud ano, vytáhneme a necháme zchladnout.
Hotového a vyklopeného beránka můžeme posypat moučkovým cukrem, nebo polít polevou podle chuti.