Lahodné a osvěžující ovocné řezy s pudingem potěší nejen vaše děti, ale případně také návštěvu nebo kohokoliv, kdo rád sladké. Volba ovoce záleží na vás.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: –
Ingredience na ovocné řezy
Těsto
- 4 vejce
- 1 špetka soli
- 200 g cukru moučka
- 200 g polohrubé mouky
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 1/2 prášku do pečiva
Krém
- 1 l mléka
- 3 vanilkové pudingy
- 300 g cukru krupice
- 2 kelímky zakysané smetany (cca 300 g)
- 1 konzerva mandarinkového, jahodového, broskvového nebo jiného kompotu
- 1 dortová želatina
Jak na to
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků a bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a pomalu přišleháváme střídavě olej a vodu. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vmícháme sníh. Hotové těsto rovnoměrně nalijeme do olejem nebo máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 20 – 25 minut. Vyzkoušíme špejlí, a pokud se na ni těsto nelepí, máme upečeno.
Připravíme si puding podle návodu a to tak, že mléko nalijeme do hrnce a rozmícháme ho s pudingovými prášky a cukrem. Za stálého míchání uvaříme puding. Z vychladlého pudingu odstraníme případný škraloup (pokud zakryjeme např. potravinářskou fólií, tak se nevytvoří) a zašleháme do něj zakysanou smetanu.
Scedíme (šťávu dáme stranou a pak ji použijeme na želatinu) mandarinky případně jiné ovoce podle chuti podle potřeby nakrájíme a poklademe na vychladlé těsto (část si můžeme dát stranou a dát až navrch). Přes ovoce rozetřeme připravený pudingový krém.
Podle návodu si připravíme s využitím scezené šťávy z kompotu dortovou želatinu (např. Dort-želé od Dr. Oetkera) a rozprostřeme ji na vršek krému. Hotové ovocné řezy s pudingem dáme vychladit tak na 2 hodiny a můžeme podávat.