Jednou z možností, jak si udělat domácí koblihy, je upéct si je na plechu. Pečené koblihy jsou výborné, ale podle mě ne tak “koblihové”, jako ty smažené.
Potřebný čas: 35 minut + 45 minut kynutí
Počet porcí: 10 – 15 koblihů
Ingredience na pečené koblihy
Kynuté těsto
- 500 g hladké mouky
- 42 g droždí
- 40 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 špetka soli
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 1 žloutek
Náplň
- marmeláda podle chuti
Dokončení
- 50 g másla
- 1 lžička rumu
- cukr moučka
Jak na to
Do cca 100 ml vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, rozmícháme a zakryté necháme v teple, aby vzešel kvásek (cca 15 minut).
Smícháme spolu zbývající mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Následně přidáme vykynutý kvásek, zbývající množství mléka, změklé máslo a žloutek.
Těsto důkladně propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 45 minut kynout.
Vykynuté těsto vyválíme na cca 0,7 – 1 cm a vykrajujeme z něj kolečka například pomocí sklenice nebo vykrajovátka. Na kolečka naneseme lžičkou marmeládu a druhým kolečkem přeložíme. Okraje obou koleček k sobě přimáčkneme a skládáme na plech vyložený pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe.
Koblihy na plechu necháme ještě cca 25 minut kynout a pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 12 – 15 minut dozlatova.
Upečené horké koblihy ihned potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.