Jednou z možností, jak si udělat domácí koblihy, je upéct si je na plechu. Pečené koblihy jsou výborné, ale podle mě ne tak “koblihové”, jako ty smažené.


Potřebný čas: 35 minut + 45 minut kynutí
Počet porcí: 10 – 15 koblihů


Ingredience na pečené koblihy

Kynuté těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 42 g droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 žloutek

Náplň

  • marmeláda podle chuti

Dokončení

  • 50 g másla
  • 1 lžička rumu
  • cukr moučka

Jak na to

Do cca 100 ml vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, rozmícháme a zakryté necháme v teple, aby vzešel kvásek (cca 15 minut).

Smícháme spolu zbývající mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Následně přidáme vykynutý kvásek, zbývající množství mléka, změklé máslo a žloutek.

Těsto důkladně propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 45 minut kynout.

Vykynuté těsto vyválíme na cca 0,7 – 1 cm a vykrajujeme z něj kolečka například pomocí sklenice nebo vykrajovátka. Na kolečka naneseme lžičkou marmeládu a druhým kolečkem přeložíme. Okraje obou koleček k sobě přimáčkneme a skládáme na plech vyložený pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe.

Koblihy na plechu necháme ještě cca 25 minut kynout a pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 12 – 15 minut dozlatova.

Upečené horké koblihy ihned potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Pečené koblihy
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *