Usmažte si sami vynikající domácí koblihy s marmeládou podle své vlastní chuti. Není na tom nic těžkého a podle tohoto receptu uděláte s koblihami parádu.
Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: –
Ingredience na domácí koblihy
- 30 g droždí
- 1 lžička cukru moučka / krupice
- 50 g másla
- 40 g cukru moučka
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce rumu
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- marmeláda podle chuti
Jak na to
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky (z uvedených 500 g) a promícháme. Kvásek zakryjeme utěrkou a necháme 10 – 15 minut vzejít.
Měkké máslo utřeme dohromady s cukrem do pěny. Pak vmícháme žloutky, vanilkový cukr, šťávu z citronu a rum.
Do připravené hmoty ze žloutků přidáme kvásek, prosetou mouku se solí a vlažné mléko. Vypracované těsto, ne příliš tuhé, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout.
Po vykynutí dáme těsto na pomoučený vál a vyválíme placku o tloušťce cca 1 cm. Naznačíme si cca polovinu této placky a na jedné polovině si buď tvořítkem, nebo hrnkem naznačíme kolečka. Do jejich středu dáme marmeládu. Druhou polovinu těsta přiklopíme první polovinou a kolem vyvýšených míst těsto přitiskneme prsty, aby se spojilo. Následně vykrojíme koblihy tak, aby vždy tvořítko nebo hrnek mělo vyvýšené místo s marmeládou na svém středu. Připravené koblihy necháme cca 20 minut vykynout.
V dostatečném množství rozehřátého oleje smažíme koblihy, tak aby plavaly, pod pokličkou. Následně je otočíme a smažíme dozlatova bez pokličky. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu, nebo je skládáme na plech vyložený ubrousky. Podle chuti je posypeme moučkovým, nebo vanilkovým cukrem.