Tyto placky z kynutého těsta pochází původně z Maďarska a dělaly se u plamene (láng), takže proto langoše. Zkuste tento recept na kynuté langoše z jogurtu.
Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na langoše z jogurtu
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- 1 lžička cukru moučka
- 500 g hladké mouky
- 200 g bílého jogurtu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- česnek
- sůl
Jak na to
Uděláme si nejprve kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci mouky a zamícháme. Necháme 10 – 15 minut vzejít.
V míse smícháme mouku se špetkou soli, bílý jogurt a sodu. Přidáme kvásek a umícháme těsto na langoše. Z hotového těsta děláme bochánky, které roztáhneme do stran na tvar langoše a necháme před smažením 10 minut kynout. Případně si těsto vyválíme na pomoučené pracovní desce či válu na 1,5 – 2 cm silný plát a můžeme vykrojit například větším hrnkem.
Na pánvi si rozpálíme dostatečné množství oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené langoše skládáme na plech vyložený ubrousky, abychom se zbavili přebytečného oleje, a hned je potíráme podle chuti prolisovaným česnekem smíchaným se solí a olejem.
Podáváme s kečupem, nastrouhaným sýrem, potřené česnekovým dipem, nebo jakkoliv jinak podle chuti.