V podstatě základní recept na pečený bůček, neboli vepřový bok, který je vynikající například za studena s kyselou okurkou, cibulí a čerstvým chlebem.
Potřebný čas: 1 hodina 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na pečený bůček
- 750 g bůčku, s kostí a kůží
- sůl
- celý kmín
- 1 cibule
- 2 – 3 stroužky česneku
Jak na to
Bůček opláchneme, osušíme a jeho vrchní část (kůži, případně pouze sádlo) nařízněte ostrým nožem do mřížky. Ze všech stran důkladně nasolíme a okmínujeme. Můžeme také posypat mletou sladkou paprikou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Česnek oloupejte a stroužky nakrájíme na tenká kolečka. Do pekáče dáme bůček kůží směrem dolů, podlijeme trochou vody a přidáme připravenou cibuli s česnekem.
Bůček dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 90 minut. V polovině pečení bůček otočíme kůží nahoru a podle potřeby během pečení podléváme. Po upečení necháme bůček zchladnout a pak krájíme na plátky. Podáváme například s čerstvým chlebem a kyselou okurkou.