Připravte si skvělé domácí kysané zelí do sklenic, které obsahuje spoustu vitamínů a bude se vám hodit také při vaření mnoha dobrých jídel. Ověřený recept.
Potřebný čas: 50 minut + kvašení
Počet porcí: –
Ingredience na kysané zelí
- hlávkové zelí, 1 hlávka = cca 2 sklenice
- sůl – 20 gramů / kilo zelí
- celý kmín
Jak na to
Potřebujeme 0,7 l sklenice s víčky Omnia a uzavírací hlavu.
Hlávkové zelí opláchneme, vykrojíme košťál, rozčtvrtíme a nakrouháme, nakrájíme, nebo nastrouháme.
Nakrouhané zelí dáme do větší nádoby a prosolíme podle poměru 20 gramů soli na kilo zelí. Do zelí přidáme také trochu celého kmínu. Vše promícháme, pomačkáme a necháme cca 3 hodiny stát – zelí pustí vodu.
Připravíme si čisté a suché sklenice a můžeme plnit. Zelí bereme do hrsti, vymáčkneme a pěchujeme do sklenic. Čím více bude zelí ve sklenici natěsno, tím lépe. Plníme tak, aby zbyly alespoň cca 2 cm volného místa po okraj sklenice. Naplněné sklenice zavíčkujeme a naskládáme na nějaký plech, který zachytí případně unikající šťávu. Skladujeme při pokojové teplotě a ve tmě.
Takto uskladněné zelí necháme kvasit do té doby, dokud budou víčka vypouklá – trvá to cca 7 – 14 dnů. Následně zelí uskladníme v chladničce a můžeme konzumovat a používat v receptech s kysaným zelím.