Kukuřičná krupice neboli polenta na sladko s ovocem je skvělou volbou, jak si udělat dobrý sladký pokrm, na kterém si může pochutnat celá rodina.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na polentu na sladko
- 150 g kukuřičné krupice (polenta)
- 150 + 600 ml vody
- 1 špetka soli
- 250 g ovoce (hrušky, jablka)
- šťáva z 1/2 citronu
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- 30 g cukru
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
- šťáva z 1 pomeranče
Jak na to
Kukuřičnou krupici dáme do misky nebo kastrolku a zalijeme 150 ml vařící vody. Pak obsah misky dáme do 600 ml studené vody se špetkou soli, rozmícháme a přivedeme k varu. Od této chvíle vaříme za stálého míchání cca 30 minut, dokud nevznikne kaše.
Při vaření kaše si průběžně nachystáme jablka nebo hrušky. Okrouháme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a zakapeme šťávou z citronu. Rozinky namočíme do vody a ořechy nasekáme nadrobno, pokud už nemáme v zásobě. Podle chuti ale můžeme rozinky nebo i oříšky vynechat.
Scezené rozinky přidáme k ovoci a přimícháme uvařenou polentu. Do kaše přimícháme cukr, med, skořici, vanilkový cukr a šťávu z pomeranče. Na závěr vmícháme nasekané ořechy.
Polentu rovnoměrně vylijeme na velký plech, který nejprve vypláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Zchladlou polentu na sladko nakrájíme a můžeme podávat.