Kdo by neznal rajskou!? Podle tohoto receptu se povede lahodná rajská omáčka s vepřovým masem i vám. Dopřejte si dobrou omáčku třeba dnes.
Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 600 g vepřové plece
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- 1 větší kořenová petržel
- 6 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 2 plné lžíce hladké mouky
- 500 g rajčatového pyré
- 1 l hovězího vývaru
- 2 – 3 lžíce krupicového cukru
- 3 lžíce vinného octa
- 60 g másla
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Jak na to
Do kastrolku dáme rozpálit máslo a olej. Vepřovou plec ze všech stran osolíme a opepříme. Na rozehřátém tuku necháme maso zatáhnout se všech stran, aby zůstalo hezky šťavnaté. Bude to trvat zhruba 8 – 10 minut. Jakmile je maso takto hotové, zabalíme do alobalu a dáme stranou. Do stejného kastrolku nasypeme mrkev a kořenovou petržel nakrájenou na menší kousky a restujeme asi 15 minut, pak přidáme nasekanou cibulku a restujeme ještě dalších 7 minut. Poté přidáme koření (kuličky pepře, nového koření a bobkový list). Vše zasypeme moukou a vaříme asi 4 minuty. Přidáme rajčatové pyré, cukr, ocet a vše zalijeme hovězím vývarem.
Omáčku přivedeme k varu a minutu povaříme. Jakmile začne rajská omáčka trochou houstnout, mírně ji osolíme a vložíme do ní maso, které jsme předtím opekli ze všech stran a zabalili do alobalu. Zakryté vaříme asi 1,5 hodiny, až je maso měkké.
Když je maso hotové, vyjmeme jej z kastrolku a dáme stranou. Vyjmeme také koření. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a pro hladkou strukturu ji propasírujeme. Maso nakrájíme na menší kousky (plátky), dáme na talíř a podáváme například s těstovinami, které rajskou omáčkou polejeme.