Osvěžující a příjemně křupavý římský salát s česnekovými krutony je výbornou volbou, jak si udělat lehký a zdravý oběd nebo večeři, zvláště v horkém létě.
Potřebný čas: 45 minut (25 minut salát + 20 minut česnekové krutony)
Počet porcí: 2 – 4
Ingredience na římský salát
- 1 římský salát
- 2 velká rajčata / 8 – 10 cherry rajčat
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 1 hrst oliv
- 180 g lučiny do salátu nebo fety
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa nebo šťávy z citronu
- domácí česnekové krutony
Jak na to
Římský salát opláchneme a odřízneme jeho spodní část. Nakrájíme na proužky a dáme do dostatečně velké mísy.
K salátu přidáme opláchnutá rajčata nakrájená na tenké měsíčky, případně cherry rajčata na čtvrtky nebo osminky, osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme na kolečka, případně půlkolečka, olivy na kolečka lučinu nebo fetu na kostičky. Dáme do mísy, přidáme cca 2 lžíce oleje, trochu balzamikového octa a vše dohromady důkladně promícháme. Hotový římský salát dáme alespoň na hodinu do chladu odležet.
Salát podáváme v hlubších talířích nebo miskách s česnekovými krutony. Pokud si salát dáme jako hlavní jídlo, pak jsou to spíš 2 porce.