Osvěžující a příjemně křupavý římský salát s česnekovými krutony je výbornou volbou, jak si udělat lehký a zdravý oběd nebo večeři, zvláště v horkém létě.


Potřebný čas: 45 minut (25 minut salát + 20 minut česnekové krutony)
Počet porcí: 2 – 4


Ingredience na římský salát

  • 1 římský salát
  • 2 velká rajčata / 8 – 10 cherry rajčat
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 1 hrst oliv
  • 180 g lučiny do salátu nebo fety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa nebo šťávy z citronu
  • domácí česnekové krutony

Jak na to

Římský salát opláchneme a odřízneme jeho spodní část. Nakrájíme na proužky a dáme do dostatečně velké mísy.

K salátu přidáme opláchnutá rajčata nakrájená na tenké měsíčky, případně cherry rajčata na čtvrtky nebo osminky, osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme na kolečka, případně půlkolečka, olivy na kolečka lučinu nebo fetu na kostičky. Dáme do mísy, přidáme cca 2 lžíce oleje, trochu balzamikového octa a vše dohromady důkladně promícháme. Hotový římský salát dáme alespoň na hodinu do chladu odležet.

Salát podáváme v hlubších talířích nebo miskách s česnekovými krutony. Pokud si salát dáme jako hlavní jídlo, pak jsou to spíš 2 porce.

Římský salát s česnekovými krutony
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *