Využijte cuketové sezóny a tedy toho, že můžeme mít vlastní, čerstvou ingredienci. Smažená cuketa jedna z možností, jak si připravit chutně tuto zeleninu.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 6 – 8
Ingredience na smaženou cuketu
- 5 středně velkých cuket
- 3 velká vejce
- 1 lžíce jemně nasekané bazalky
- 150 g hladké mouky
- 150 – 200 g strouhanky
- 200 g strouhaného parmezánu
- řepkový olej na smažení
- sůl
- mletý pepř
Jak na to
Cukety omyjeme a nakrájíme na ani ne centimetrová kolečka. Osolíme a opepříme z každé strany.
V míse prošleháme vejce se solí a pak vmícháme nasekanou bazalku. Mouku dáme do hlubšího talíře nebo misky a do jiné misky smícháme strouhanku s parmezánem.
Každé kolečko cukety obalíme v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance s parmezánem. Cukety smažíme po menších dávkách ve větším množství rozehřátého oleje po obou stranách, cca 2 – 3 minuty.
Hotové smažené cukety odebereme a dáme je na papírovou utěrku nasáknout přebytečný tuk. Na závěr ještě smažené cukety lehce osolíme. Podáváme nejlépe ještě teplé např. s rajčatovou omáčkou nebo jogurtovým dresinkem.