Máte rádi polévky, ale děláte více méně neustále ty stejné? Co třeba fenyklová polévka? Vyzkoušeli jste ji už? Pokud ne, rychle to napravte – je skvělá.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na fenyklovou polévku
- 2 hlavy fenyklu
- 1 středně velká mrkev
- 1/2 pórku
- 1 stroužek česneku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- 250 ml mléka
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
- 3 lžíce strouhaného čedaru
Jak na to
Z fenyklu odstraníme vrchní listy a odřízneme zelenou nať, kterou odložíme stranou. Fenykl poté nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a na hrubo nastrouháme. Z pórku použijeme pouze bílou část, kterou nasekáme najemno. Všechnu zeleninu, včetně nasekaného česneku osmáhneme na olivovém oleji v hlubší pánvi. Přibližně po 7 minutách, jakmile se zelenina rozvoní, zalijeme vývarem a dusíme do změknutí, cca 20 minut.
Mezitím si rozpustíme máslo, zaprášíme moukou a vytvoříme světlou jíšku. Postupně vmícháváme mléko, šleháme metličkou do hladka a povaříme asi 10 minut. Tuto směs přilijeme k zelenině a vaříme ještě 5 minut. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Fenyklová polévka se podává horká, posypaná strouhaným čedarem a nasekanou natí z fenyklu.