Zeleninový salát původem z okolí Sofie a Dupnice od obyvatel nazývaných Šopové. Šopský salát se připravuje s pečenou paprikou a podává s balkánským sýrem.
Potřebný čas: 25 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
- 2 pečené papriky (červené)
- 2 čerstvé papriky (zelená, žlutá)
- 1 cibule
- 1 hrstka petrželové natě
- 4 rajčata
- 1 salátová okurka
- olivový olej
- ocet
- sůl
- bulharské koření (čubrica – směs ze suché saturejky, pálivých papriček, soli, mouky z opražené kukuřice a semen pískavice)
- 100 g balkánského sýra (feta)
Jak na to
Pečené (jak na ně) vyčištěné paprikové lusky zbavené slupky (případně jen čerstvé v kombinaci červená, zelená, žlutá kvůli barvám), cibuli, petržel a syrové paprikové lusky nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy.
Očištěná opláchnutá rajčata a oloupanou salátovou okurku nakrájíme, přidáme do mísy a vše promícháme.
Před podáváním zakapeme šopský salát olivovým olejem, kapkou octa, osolíme, posypeme bulharským kořením a nakonec nastrouháme nebo rukama rozdrobíme balkánský sýr.
Šopský salát
Odkazy