Můj favorit mezi řezy. Jednoduché, výborné. Hraběnčiny řezy jsou klasikou, kterou potěšíte nejen sebe a děti, ale i každou návštěvu. Nevýhoda? Rychle mizí.
Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: –
Ingredience na hraběnčiny řezy
Těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 140 g cukru krystal
- 200 g másla (Hera)
- 4 žloutky
- 2 lžíce mléka
- 1/2 prášku do pečiva
Náplň
- 6 jablek
- 4 bílky
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky skořice
Jak na to
Na pracovní desku nebo vál nasypeme prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva a promísíme. Doprostřed do důlku dáme oddělené žloutky (bílky zatím do chladu), mléko. a změklou Heru nakrájenou na menší kousky.
Rukama vypracujeme těsto, které od oka rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny zabalíme do fólie a dáme odpočinout do chladu, zbylou jednu třetinu, kterou ještě můžeme rozdělit na menší části (na 3 – 5, aby lépe promrzlo), dáme ve fólii do mrazáku.
Těsto z lednice zhruba po hodině vytáhneme a částečně vyválíme. Na plech vyložený pečícím papírem položíme placku a rukama ji mačkáme tak, aby se roztáhla rovnoměrně po celém plechu.
Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a z oddělených bílků vyšleháme sníh, do kterého nakonec přidáme moučkový cukr.
Na připravené těsto rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme rovnoměrně skořicí (případně i vanilkou a nasekanými ořechy) a na rovnoměrně rozetřeme připravený sníh.
Nakonec vytáhneme zmrzlou 1/3 těsta, kterou nahrubo a rovnoměrně nastrouháme na vrstvu sněhu. Další možností, bez mrazení těsta, je vytvořit tenký váleček z těsta a udělat ze šikma mřížku.
Takto vyladěné hraběnčiny řezy dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu cca 35 minut. Hlídáme průběžně podle barvy.