Nahraďte vařené nebo opékané a připravte si jako přílohu vynikající šťouchané brambory. Jedná se o tradiční recept, který je snadný a stojí za to.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na šťouchané brambory
- 750 g brambor (varný typ C), rané brambory
- 1 větší cibule
- 60 g másla (1/4 kostky)
- 80 – 100 g slaniny v celku
- cca 100 ml smetany ke šlehání (33%) nebo mléko
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Jak na to
Uvaříme očištěné rané brambory, případně oloupané brambory v osolené vodě do měkka, cca 20 minut. Hotové brambory jen zlehka samotné rozšťouchneme – jeden šťouch, aby se rozpadly, než přidáme další ingredience, které už si před dovařením brambor připravíme.
Slaninu nakrájíme na kostičky nebo na nudličky, cibulku nakrájíme na drobno. Na pánvi s rozehřátým máslem osmahneme slaninu. Po chvilce přidáme cibulku a osmahneme dozlatova. Podle chuti osolíme, opepříme, promíchneme a přidáme k připraveným bramborám.
Zlehka nejprve promícháme a šťouchadlem zašťoucháme tak, abychom získali nanejvýš hrudkovou kaši. Podle potřeby upravíme konzistenci trochou smetany nebo mléka.