Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších italských dezertů je právě tiramisu. Základem jsou piškoty savoiardi, mascarpone a silné espresso s Amarettem.
Potřebný čas: 25 minut
Počet porcí: 8
Ingredience na tiramisu
- 4 vejce (4 žloutky a 2 – 3 bílky)
- 100 g cukru moučka
- nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
- 500 g mascarpone (můžeme si udělat domácí mascarpone)
- 150 – 200 ml silného espressa (3 – 4 lžičky rozpustné kávy na 200 ml vody)
- 50 ml likéru Amaretto
- dlouhé italské piškoty savoiardi, cca 20 piškotů (domácí savoiardi)
- kvalitní kakao
Jak na to
Poctivé tiramisu má být z mascarpone, piškoty savoiardi a amarettem. Tiramisu můžeme připravit buď zvlášť do vhodných misek, nebo do větší formy a pak krájet, takže podle toho si připravíme “nádobíčko”.
Oddělené žloutky dáme do misky, prošleháme, přidáme cukr a ušleháme do pěny. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, mascarpone a společně zlehka ušleháme buď ručně, nebo robotem na pomalejší otáčky.
Ušleháme si 3 bílky (možná nakonec přidáme méně) se špetkou soli do tuha a opatrně vmícháme do připravené směsi z mascarpone tak, abychom získali nadýchaný krém.
Uvaříme silnou kávu, kterou nalijeme do hlubokého talíře (tak, abychom mohli piškoty namáčet podélně), přimícháme Amaretto a namáčíme piškoty (jen narychlo smočíme, okapeme), které skládáme do připravené formy. Vyložené dno potřeme polovinou krému, uhladíme například stěrkou a naskládáme další vrstvu namočených piškotů. Následuje poslední vrstva druhé poloviny krému. Vršek uhladíme a dáme zakrytou formu do chladničky.
Tím je tiramisu hotové. Kakaem posypáváme až před podáváním a to přes malé, jemné sítko.