Vepřová kýta na smetaně se skvěle hodí na oběd i večeři a rozhodně nikoho neurazí. Naopak pro ty, kdo rádi cokoliv “na smetaně”, je skvělým jídlem.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 2
Ingredience na vepřovou kýtu
- 2 plátky vepřové kýty
- sůl
- mletý pepř
- 1 červená nebo bílá cibule
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1 kelímek smetany na vaření (cca 150 g)
- 1 kelímek zakysané smetany (cca 150 g)
Jak na to
Opláchnuté a osušené vepřové plátky naklepeme a na krajích nařízneme. Po obou stranách mírně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Na pánvi rozpálíme olej, vepřovou kýtu po obou stranách krátce osmahneme (cca 3 minuty z každé strany) a dáme stranou.
Na vypečeném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Jak cibulka zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek, který krátce prohřejeme, aby se hezky rozvoněl, a nalijeme na pánev obě smetany. Promícháme, ochutíme solí a přidáme tymián. Plátky vepřové kýty dáme zpět a dusíme pod poklicí doměkka cca 15 minut.
Vepřová kýta na smetaně se podává například s čerstvou zeleninou a vařenými bramborami.